2016年12月2日星期五

Tom at the Farm 湯姆在農莊 (2013)


Director: Xavier Dolan
Writers: Xavier Dolan (screenplay), Michel Marc Bouchard (screenplay)
Stars: Xavier Dolan, Pierre-Yves Cardinal, Lise Roy

今次對於dolan嚟講真係一個新嘗試 無論係色彩運用、故事定位定係整體氣氛上面,佢無左以前個種好跳皮的感覺,因為佢選擇個種農村色調感覺上係迷離、陰暗、恐懼,最深刻當然就係粟米田個場追逐戲!2個人打成一團,緊接個熒幕慢慢收窄,喺一個壓抑的情況下係跟本睇唔清楚2人表情,只能夠假定佢地的情緒。

再之後去到大哥同tom跳tango的場景,亦都係唯一次會感覺到大哥呢個人係無危險性、和諧的 存在,而tango就係大哥 Tom tom死左男友 3人的共通語言 。

電影開頭tom喺紙巾上寫的一番說話,其實已經貫穿左成個故事。大哥只係取代品,而將來的取締品又會數之不盡。

Dolan每一部戲都會有一段說話或文學嚟引導我地去睇佢的戲,如果可以透徹咁了解佢拍的作品,就一定唔可以忽略岀現過的文字,因為佢就好似導讀咁。

今次呢套其實對我嚟講真係唔算好驚喜,但真心都係中意既,因為佢雖然處理真實&假像個方面收斂左,但係唔同戲路上面都保留到自己風格。25歲來說已經一個成熟的導演!

沒有留言:

發佈留言