2016年12月2日星期五

The Theory of Everything 愛的萬物論 / 霍金:愛的方程式 (2014)


Director: James Marsh
Writers: Anthony McCarten (screenplay), Jane Hawking (book)
Stars: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior 

一部好愛情的愛情片,我覺得如果個主角唔係霍金 係其他人都無問題 因為所為的黑洞,時間起源,無神論,都係映襯住jane(霍金老婆)對同佢的愛可以拆解任何物理現象,所以以霍金為主角,反而令呢部戲更易拍同感染性更高。

不過呢部戲原來係base on真人jane的小說改編,就真係好神,唔理佢係咪美化左好多經歷,個一個女人為對方咁付出咁多,不能整齊一起過幸福生活,但仲可以釋懷,真係唔話得。

上一部睇felicity jones(唔計spiderman個5秒),就係like crazy,真係無諗過會再喺我會睇的電影上遇到佢。佢喺戲入面講"I have loved you, I did my best" (咁上下的台詞) 嗚啊!好心痛。到最後個20秒回帶就係霍金對jane的𠄘諾,二人對住自己的細佬,一瞬間壓縮時間回想過去,雖然到生命最後一刻唔再係兩夫婦,但係一生入面最深刻的回憶卻係對方帶俾自己。 #戲拎

沒有留言:

發佈留言