2016年12月2日星期五

Nikita 霹靂煞 / 尼基塔 (1990)


Director: Luc Besson
Writer: Luc Besson
Stars: Anne Parillaud, Marc Duret, Patrick Fontana

Nikita入面其實已經有Leon既原形岀現過。luc besson應該好鐘情拍殺手電影,而且最中意用一啲背景有問題的人去塑造一個殺手。nikita係,Mathilda係,lucy都係。我自己覺得佢係適合拍殺手電影,但並唔係集中喺一個性別度。其實對我嚟講lucy同nikita都係一部幾失敗的女殺手電影,因為luc besson好似對於女性描述太過主觀,女主角個性格都係成日情緒化成日處於恐慌。

nikita入面男性雖然岀現得少,但男性權力和能力,仍凌駕於nikita之上,我認為如要推崇nikita去到一個型棍到不得了既層次,就應該將nikita可取之處無限放大,減少男人的話事權,才可以有更好的發揮。

沒有留言:

發佈留言