2016年12月8日星期四

Nightbreed 魔域總動令 (1990)



Director: Clive Barker
Writers: Clive Barker (novel), Clive Barker (screenplay)
Stars: Craig Sheffer, David Cronenberg, Anne Bobby

繼hellraiser後,另一部clive barker做導演拍自己寫的故事,仲請左david cronenberg 做大奸角(本身個樣已經好邪氣)

今次戲入面的怪物雖然都係咁肉酸,但係就無hellrisier咁陰森恐怖,反而寫到怪物比起人類較有人性,有點新意,令我喜岀望外。

nightbreed喺90年代的角色化妝,人物外型設計簡直係神級,仲有幾個爆破場面附送,而且每個角色都係原創,所有野都耳目一新。而且故事都唔算悶,唔會只有普通人VS怪物咁寡,仲會加插人類變態殺手喺兩者中間,成為一個正邪難分的三角關係,幾有層次(當然係睇cult片準則嚟講)。 唯一不滿係,怪物們雖然好搶眼,但係佢地實在太多種類,未睇清楚就cut到下一場,唔太夠喉!

沒有留言:

發佈留言